Voedingsallergie

Een voedingsallergie is maar één van de mogelijke oorzaken van huid- en vachtproblemen. De meest typische verschijnselen bij een echte voedingsallergie zijn likken aan meerdere voeten, en roodheid in de oksels en liezen. Ook ontwikkelen honden met een voedingsallergie vaak oorontstekingen. Maar er is veel variatie op de klachten, dus ook de overmatige aanwezigheid van huidschilfers, een ontstoken huid met bloedkorstjes zouden kunnen wijzen op een voedingsallergie. Uw dierenarts zal op basis van het zicht en bovenstaande klachten uitkomen op de waarschijnlijkheidsdiagnose voedingsallergie.

Voor veel mensen lijkt het onwaarschijnlijk dat een hond een voedselallergie zou kunnen hebben. “Hij krijgt al een hele tijd hetzelfde voer en heeft nog nooit eerder klachten gehad”. Een allergie ontstaat juist pas vaak na langdurig contact met een "allergeen", de stof die de allergie uitlokt. Helaas is het vaak zo dat op het moment dat een allergie ontwikkeld is, die allergie niet slechts tegen één allergeen gericht is, maar tegen meerdere (zoals bij hooikoorts bij de mens: ineens is iemand allergisch voor niet alleen graspollen, maar ook voor berken). Het is zelden zinvol om op een andere variant van hetzelfde merk voer over te stappen: vaak zijn er veel overeenkomsten in de, door juist die producent, gebruikte grondstoffen en zal er dus ook op de nieuwe variant allergisch gereageerd worden. Om aan te tonen of juist uit te sluiten dat een hond een voedingsallergie heeft, is het de bedoeling om zes tot acht weken de hond niet met de mogelijke allergenen in aanraking te laten komen.

Er zijn twee manieren om dit te doen:

1. Het geven van een kant en klaar hypoallergeen dieet. Kies voor een betrouwbaar merk zoals Skinners, Royal Canin, Hill’s of Scientific. Helaas zijn de hypoallergene diëten uit de dierenwinkels niet altijd echt volledig hypoallergeen. In een goed hypoallergeen voer zijn alle grondstoffen zo fijn afgebroken, bijna tot moleculair niveau, dat het te klein is om allergisch op te reageren.
2. Het zelf koken van een dieet. Een koolhydraat- en een eiwitbron, waarmee de hond nog nooit in contact is geweest, zodat hij of zij hier ook niet allergisch op kan reageren. Probeer bijvoorbeeld macaroni met paarden- of struisvogelvlees.

Dit moet zes tot acht weken worden volgehouden, omdat sommige eiwitten zo lang in het lichaam aanwezig kunnen blijven. In de periode van dit hypoallergene dieet mag de hond NIETS anders eten: geen koekjes, geen botje om op te kluiven, geen stukje brood, kaas of worst en zeker niets van straat eten!!
Gaan de klachten over, dan wijst het inderdaad op een voedingsallergie. Na deze testperiode kun je één voor één weer dingen bij gaan geven: koekjes, botjes, et cetera. Alles gedurende een week of drie, voordat je het volgende product toevoegt. Helaas zijn er veel honden, die uiteindelijk blijvend op een hypoallergeen dieet moeten blijven.