Ontwormen

Het ontwormen van uw hond!

De meest voorkomende wormsoorten bij honden zijn spoelwormen (toxocara canis of cati) en lintwormen (dipylidium canis of cati).

Spoelwormen
Spoelwormen leven in de dunne darm van uw hond. Ze kunnen wel 18 centimeter lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in braaksel voorkomen is het moeilijk te zien of een hond besmet is met deze wormsoort. Ook de eitjes zijn met het blote oog niet te zien. Één worm kan wel 200.000 eitjes per dag produceren! De eitjes kunnen enkele jaren overleven en zijn niet gevoelig voor schoonmaakmiddelen of omgevingstemperatuur. Ook mensen zijn gevoelig voor infecties met spoelwormen. Vooral kinderen kunnen zich snel besmetten door contact met bijvoorbeeld besmette grond. Na opname van de eitjes ontstaan larven, die door het lichaam trekken en overal kleine ontstekingen veroorzaken. Allergische reacties bij kinderen met aanleg voor astma kunnen door een spoelworminfectie worden versterkt. Een huisdier kan zich besmetten door eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier te eten. Bij volwassen dieren valt het zelden op dat ze besmet zijn. Pups kunnen wel zichtbaar last hebben van een wormbesmetting. Ze zijn vaak mager, hebben een hele dikke buik en groeien slecht. Ze hebben soms last van diarree. Door honden opgenomen eitjes komen uit in de darm en worden larven. Deze larven gaan rondtrekken door het lichaam en worden daar ingekapseld. Ze zijn dan ook niet meer bereikbaar voor ontwormmingsmiddelen. Bij een drachtige teef worden deze larven weer actief om de pups te besmetten, via de baarmoeder en na de geboorte via de moedermelk. Dit zorgt ervoor dat alle pups in meer of mindere mate besmet zijn met spoelwormen! Na veertien dagen kan dit al problemen gaan geven.

Lintwormen
Ook lintwormen leven in de dunne darm. Lintwormen kunnen wel tot een meter lang worden! Een lintworm bestaat uit een kop met daaraan vast allemaal kleine stukjes, die proglottiden genoemd worden. Deze proglotidden zijn gevuld met eitjes. De achterste stukjes laten los als ze rijp zijn en kruipen zelfstandig uit de anus. Daar drogen ze op en zien eruit als een soort rijstekorreltjes, die met het blote oog zichtbaar zijn. De eitjes worden opgegeten door vlooien. Door het opeten van een vlo wordt de besmetting dan weer doorgegeven. Dit doorgeven van de besmetting gebeurd meestal door huisdieren, maar kan ook door mensen geschieden, vooral door kinderen.

Ontwormschema
Puppies: ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn. Volwassen honden: elke 3 maanden (4 keer per jaar) Fokteven: ontwormen voor de loopsheid, na de geboorte gelijk met de puppies. Tijdens de dracht ontwormen heeft geen zin, de wormen zijn dan nog niet bereikbaar voor het wormmiddel. Welk ontwormingsmiddel u het beste kunt gebruiken is per situatie verschillend.
Goede voorlichting is dus belangrijk! Er zijn veel verschillende middelen verkrijgbaar, pasta's, tabletten of een pipetje voor toediening in de nek. Wij geven graag een ontwormingsadvies op maat. De best werkzame middelen worden via de dierenarts verkocht!

Hartwormen
Dit is een verhaal apart! De hartworm(dirofilaria immitis) is een worm, die voorkomt bij de hond en in mindere mate bij de kat. Tot voor kort was het een infectie die vooral in Zuid Europa voorkwam. De laatste jaren rukt de infectie op naar het noorden en komt nu halverwege Frankrijk al voor. Deze worm wordt overgedragen via muggenbeten. Het duurt 7 maanden voordat een larve na besmetting volwassen is. Zoals de naam al zegt leeft deze worm in het hart en de bloedvaten van de longen en geeft grote problemen met de bloedsomloop. Het kan langer dan een jaar duren voor een dier last krijgt van de besmetting. Het stellen van de diagnose en het behandelen van de infectie is niet eenvoudig. Voorkom dus dat een dier besmet raakt! Symptomen: Zachte hoest, die erger wordt bij inspanning. Een verminderd uithoudingsvermogen. Gewichtsverlies. Bloed ophoesten en flauwtes. Gaat u met uw hond of kat naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italie informeer dan bij uw dierenarts of het nodig is uw dier preventief te behandelen. Uw dierenarts heeft de juiste middelen om uw dier te beschermen tegen deze infecties.